9 Desembre 2019

Conferències

2006-2007

Conferència de Joan Carles Ferrer

El mes de novembre teniem previst acabar l’assemblea d’ADEMGI amb una xerrada a càrrec de Joan Carles Ferrer, professor de matemàtiques de la Universitat de Girona. Degut a problemes de temps no va ser possible acabar la xerrada. Per aquesta raó, vàrem proposar a en Joan Carles de buscar un altre dia i ell va acceptat amb molt de gust. Així doncs, es va tornar a fer la xerrada tituada

Calculació capital

on en Joan Carles ens va mostrar de manera desenfadada quina és la importància de les matemàtiques en l’actualitat.

Conferència de Mª Antònia Canals

En aquesta conferència vam celebrar la Creu de Sant Jordi atorgada a la nostra estimada companya Mª Antònia Canals i el premi Mestres 68 atorgat al grup Perímetre. La Mª Antònia ens va fer una xerrada titulada

Itinerari matemàtic d’una vida dedicada a la docència

Dia: dijous dia 9 de novembre
Hora: 2/4 de 7 de la tarda
Lloc: Aula 04 de Psicologia (barracons darrera de la Facultat de ciències de l’Educació)

Acabada la xerrada vam anar sopar tots plegats a Girona.

2005-2006

Conferència de Francisco Martín

ADEMGI va organitzar una conferència a càrrec de Francisco Martín

Mirar el arte con ojos matemáticos

Resum: L’art i les matemàtiques són dos àmbits de coneixement que sovint semblen estar més distants del que cognitivament es troben. Junts farem una passejada a través d’algunes obres d’art, mirant i veient amb ulls matemàtics. Però l’art, i també les matemàtiques, no és només quelcom que pot ser après sinó també pot ser copsat amb els sentits, amb els sentiments que la seva adquisició promou, amb els que desperta en qui l’estudia, en qui ho contempla. Aquesta mirada, una mirada matemàtica, ens guiarà en les nostres reflexions i ens ajudarà sens dubte a veure amb els ulls de la nostra pròpia sensibilitat. Així doncs, les matemàtiques es mostraran com una bona ajuda per aprehendre l’art i per aprendre de l’art.

Francisco Martín (vegeu foto) va estudiar matemàtiques a Saragossa. Des de llavors s’ha dedicat a l’ensenyament, fent algunes incursions en les tecnologies de la informació i en la divulgació de la història de la ciència. Va realitzar una estada de sis mesos a Itàlia com a professor del Liceo Español Cervantes a Roma. Aquesta fou la base per alguna de les idees que es recullen en el seu llibre “Cardano y Tartaglia, las Matemàticas en el Renacimiento Italiano”. Ha realitzat també les edicions de les monografies “Ideas de Emmatemàtica Castelnuovo” juntament amb Guido Ramellini i dedicada a Emma Castelnuovo, i “Textos de Miguel de Guzman” juntament amb Immaculada Fuentes Gil. En l’actualitat, a banda de la docència, dirigeix la revista SUMA de la FESPM.

Dia: divendres 10 de febrer de 2006
Hora: A les 18:30h
Lloc: Sala d’Actes de la Facultat d’Educació i Psicologia de la Universitat de Girona (C/Emili Grahit, 77)
Idioma: Castellà 

Aquesta va ser una activitat oberta a tothom que es dedica o te curiositat sobre l’art i les matemàtiques.

Col·labora: Generalitat de Catalunya, Departament d’Educació

2004-2005

Conferència de Yves Chevallard

ADEMGI, juntament amb l’ICE de la UdG, la Càtedra Lluís Santaló de la UdG i l’Àrea de Didàctica de la Matemàtica de la UdG, va organitzar la conferència a càrrec de Yves Chevallard

Cap a una nova epistemologia en didàctica de les matemàtiques

Resum: La conferència se centrarà en algunes insuficiències que dificulten l’ensenyament de les matemàtiques a les societats actuals. Des del punt de vista de l’autor, els obstacles bàsics rauen en el “règim epistemològic” del coneixement impartit en la majoria d’institucions sàvies, així com en les seves conseqüències socials, culturals i polítiques. És per tant una responsabilitat essencial – però en cap cas un monopoli! – dels investigadors en didàctica el contribuir a la construcció d’una nova epistemologia escolar, més en concordança amb les necessitats del nostre temps – una comesa crucial a la qual aquesta presentació només pretén aportar llum.

Yves Chevallard pertany al grup de didàctica de les matemàtiques de l’Institut Universitari de Formació de Mestres d’Aix Marseille (França). És una personalitat important en el món de la didàctica de les matemàtiques i ha realitzat nombrosos treballs que van des de la vessant més antropològica fins a aspectes més pràctics. La llista de les seves publicacions és extensa. Destaquem el llibre “La transposición didàctica: del saber sabio al saber enseñado” on s’estudia la transformació del saber científic en un saber possible a ser ensenyat.

Aprofitant la seva participació al CERME4 , Y. Chevallard ha acceptat la invitació d’ADEMGI per impartir una conferència dirigida a ensenyants de matemàtiques de tots els nivells.

Dia: dilluns 21 de febrer de 2005
Hora: A les 18:30h
Lloc: Sala d’Actes de la Facultat d’Educació i Psicologia de la Universitat de Girona (C/Emili Grahit, 77)
Idioma: Castellà 

Aquesta va ser una activitat oberta a tothom que es dedica o te curiositat sobre l’ensenyament de les matemàtiques.

Organitzen: * Càtedra Lluís Santaló d’Aplicacions de la Matemàtica de la UdG. 
Institut de Ciències de l’Educació Josep Pallach de la UdG. 
ADEMGI 
Col·labora:  * Àrea de Didàctica de la Matemàtica (Departament de Didàctiques Específiques de la UdG)

Deixa un comentari