25 juny 2024

Anem x més matemàtiques

VEN POR + MATES

“Anem x + Matemàtiques”, un projecte proposat i posat en marxa pel “Departamento de Educación, Cultura y Deporte” i dirigit a l’alumnat amb més capacitat i més motivació per ampliar els seus coneixements.

L’objectiu d’aquest programa és ampliar els coneixements bàsics adquirits a 3r d’ESO, aprofundir en aquests coneixements ampliant el currículum i complementant-lo amb noves connexions de les matemàtiques amb la vida més pròxima a l’alumne. No es pretén en aquest programa tractar temes que seran tocats a batxillerat, sinó només ampliar els coneixements de l’alumne bàsics de la ESO.

Per tant des del punt de vista docent, podem considerar que el programa “Ven por más Mates” pretén aprofundir en la matèria tractant així la diversitat de l’aula a 4t curs d’ESO.

El material inicial utilitzat en aquests cursos ha estat encarregat pel Ministerio a la Federación Española de Sociedades de Profesores de Matemáticas (FESPM) i elaborat  per professorat de matemàtiques associats a l’FESPM, aquest material ha estat traduït al català i complementat per professors de la FEEMCAT que, de forma absolutament voluntària, treballen per a fer possible aquest programa amb els nostres alumnes.

ANEM PER MÉS MATES 2013-2014

Durant els dos darrers cursos ADEMGI ha ofert als centres de la província de Girona el curs “Anem x + Matemàtiques”. En aquests moments, des d’ADEMGI estem treballant per poder oferir durant aquest proper curs 2013-2014 la tercera edició del programa Anem per més Matemàtiques.

A la propera edició el curs proposat tindrà les següents característiques:

  • Estarà estructurat en 9 sessions quinzenals de 3h, en cada sessió del curs es tocarà un tema des d’un punt de vista matemàtic.

  • El programa anirà dirigit principalment als alumnes de 4t curs d’ESO que tenen un interès especial per a les matemàtiques.

  • La inscripció la realitzarà el professor de matemàtiques del centre educatiu durant el mes d’octubre.

  • Com que el nombre de places en el curs són limitades, es demanarà el compromís dels alumnes pel que fa a la seva assistència al curs.

No puc acabar aquest escrit sense la opinió dels alumnes. Hem buscat la opinió de dos dels alumnes assistents a la primera edició del curs.

LA CARTA DE DOS PARTICIPANTS DE LA PRIMERA EDICIÓ DE l’”Anem per més matemàtiques”

Arnau Vizcarra

Ferran Crous

Hola, sóm Arnau Vizcarra i Ferran Crous de l’INS Vescomtat de Cabrera, d’Hostalric. Vàrem participar en l’edició del curs “Anem per més matemàtiques” realitzat a la UdG durant el curs 2011-2012.

Al curs “Anem per més matemàtiques” es van tractar temes afins sobre l’aplicació de les matemàtiques en diferents àmbits de la vida quotidiana. Va ésser una gran oportunitat per conèixer gent amb un nivell de matemàtiques considerable i alhora grans professors que et feien veure que en qualsevol cosa, per insignificant que sigui, hi ha contingudes grans dosis de matemàtiques.

L’assistència al curs és una molt bona manera d’aprendre matemàtiques d’una forma més amena i divertida, però això no vol dir que les facin més fàcils, ja que tot el que es planteja al curs ha estat teixit d’una forma complexa per fer-te pensar, per poder aplicar conceptes prèviament coneguts i per aprendre’n de nous, per buscar diferents maneres d’arribar a un mateix lloc, a una mateixa conclusió i no conformar-nos només amb la primera que es troba.

Per exemple, en una de les sessions es va parlar sobre l’encriptació d’informació. En aquesta sessió ens van ensenyar el mètode d’encriptació que l’Estat fa servir per protegir la informació dels bancs, el codi emprat el van cambiant cada dia per millorar-ne la seguretat.

El curs el vàrem realitzar mentre cursàvem 4t d’ESO i ens va ajudar a ampliar la nostra visió de les matemàtiques durant l’entrada al batxillerat. No és que es treballessin molts conceptes de nivell de batxillerat durant el curs, però sí que ens va ajudar a connectar aquests conceptes amb la realitat i a lligar unes parts de les matemàtiques amb altres.

Recomanem el curs a tots els alumnes de 4t d’ESO que tinguin especial interès per les matemàtiques.

AGRAÏMENT

Aprofito per agraïr en nom d’ADEMGI a la UdG, per cedir les aules i el material necessari per a realitzar els cursos, també necessito agraïr l’esforç de tots els professors que han fet possible la realització d’aquest curs, pel seu treball i el seu compromís amb la docència i la difusió de les matemàtiques.

Agraïm per això la participació de:

Esther Barrabés, Guillem Bonet, Sergi del Moral, Raül Fernández, Pepi Fuentes, Montserrat Gelis, Sílvia Margelí, Victòria Oliu, Mireia Pacreu, Mariona Petit, Guido Ramellini, Andrea Richter, Pili Royo i Toni Sellarès.

Moltes gràcies a tots per aconseguir posar un somriure als alumnes durant l’hora de matemàtiques! 🙂

Deixa un comentari