26 setembre 2023

Conferència a Girona: Clara Grima al Caixafòrum de Girona

El passat 22 d’Abril de 2020 un grup de mestres i professors de mates vam assistir a la conferència que la Clara Grima va fer sobre Matemàtiques i Salut.

Sempre és interessant sentir-la i llegir-la.

Va parlar de com amb la pandèmia s’ha fet evident el paper de les matemàtiques a la modelització vinculada a la salut, i de manera planera va parlar sobre la corba, els models SIR i SEIR d’anàlisi d’aquesta corba, de com es calcula la R, del creixement exponencial… i de la necessitat de divulgar matemàtiques i ciència en general.

Sobre la influència que les xarxes socials tenen en la percepció de diferents fenòmens (com ara el negacionisme lligat a la COVID, la percepció de la conveniència de vacunar-se…)  va parlar de grafs, que és el seu gran tema. I ens va mostra un graf representant una xarxa social, que mostra el que es coneix com la “Il·lusió de la majoria.

Al graf (imatge a) es veuen, pintats de vermell, uns nodes que serien els que tindrien una determinada visió d’un fenòmen: Per exemple, persones que consideressin que no hem de vacunar-nos. Des de fora del graf veiem clarament que “els punts vermells” no són “majoria” .

 

La popularidad virtual en redes sociales es menor a lo que aparenta

Però  els elements del graf  estan connectats amb diferents elements de la xarxa. I si analitzem la “percepció” que tenen la resta de nodes de la xarxa (imatge b), es veu que en tots els casos la majoria “d’amics” (3/6, 2/5…) opinen que no ens hauríem de vacunar. Vet aquí la paradoxa de la majoria: No és majoritària, tot i que als que estan connectats els sembli que si.  I a partir d’aquí podem parlar del paper dels influencers, d’altres paradoxes, de la mitjana en estadística a partir d’idees com que tots tenim menys amics que els nostres amics. Podeu trobar moltes altres idees als seus llibres de divulgació.

Al torn de preguntes un jove li va preguntar què creia ella que s’hauria de fer per millorar les matemàtiques a l’escola, per fer-les més assequibles, divertides… i trencar amb aquesta la por que fan i a la mala imatge que tenen. La Clara fer moltes aportacions que trobem interessants:

Es va referir a que hi ha una part de fal·làcia: Quan ella va a una escola i un infant de 4 o 5 anys diu “-No m’agraden les matemàtiques” hem d’entendre que aquesta idea no ve de la nena o el nen. Hem d’arribar a les famílies, a la societat… per trencar amb aquest mite.

També va referir-se àmpliament a la necessitat de més inversió en educació, remarcant aspectes com la disminució de la ràtio.  El talent de les nenes i nens és “el petroli de la societat” i no invertir en educació és com no invertir en una torre d’extracció de petroli. També va fer referència a bones pràctiques (com les que proposa el puntMat) , a aprendre programació a l’escola (i invertir en la formació del professorat per aprendre’n…)

Clara, felicitats per la bona feina!