3 març 2024

Conferència sobre criptografia i matemàtiques al Vallvera de Salt

En Jordi Coll, professor de Matemàtiques de l’IES Vallvera de Salt, ens informa d’un taller de Criptografia que han fet al seu centre.  Molt interessant!!

 

  Aquest mes de gener l’expert en criptologia Oscar Font ha realitzat una conferència i un taller sobre criptografia a l’Institut Vallvera. Hem gaudit de la xerrada i de la seva autèntica màquina “Enigma” utilitzada per l’exèrcit nazi durant la II Guerra Mundial.

Criptografia vol dir escriptura oculta i és la capacitat de compartir missatges a través d’un codi secret que només coneixen emissor i receptor. Una tècnica que existeix des del grecs, que van millorar els romans i que va viure un salt qualitatiu amb la construcció de la màquina Enigma a principis de segle XX.

L’Enigma era una potent màquina que l’exèrcit alemany utilitzava per enviar missatges codificats entre els seus exèrcits. Els seus trilions de possibles combinacions la feien indesxifrable per un cervell humà. El matemàtic Alan Turing, considerat el pare de la informàtica moderna, de va idear una màquina en plena guerra que va contribuir a desxifrar el funcionament d’Enigma. S’estima que aquest fet va contribuir a escurçar almenys dos anys la guerra i evitar milions de víctimes més.

Actualment, a l’Estat espanyol existeixen dues unitats: una està en un museu de l’exèrcit espanyol i l’altra és la que l’Oscar ens ha mostrat a l’institut. Una meravella tecnològica!. Concretament, aquesta unitat va ser localitzada i desenterrada a Berlín poc després d’acabada la guerra. Es veu que el protocol nazi era destruir la màquina abans no caigués en mans enemigues, però aquesta se’n va salvar.

L’objectiu de la jornada ha estat explicar a l’alumnat de 4 d’ESO i Batxillerat en què consisteix la criptologia i la relació amb les matemàtiques, com funcionava la màquina, la connexió amb la informàtica actual, qui era Alan Turing i tot de fets i curiositats històriques de l’època.

Els alumnes, que prèviament havien visionat la pel·lícula “Desxifrant Enigma”, han gaudit escoltant les explicacions de l’Oscar i la seva capacitat de comunicació. Finalment, s’ha realitzat un taller pràctic per alumnat d’ESO sobre creació de codis secrets i criptografia al llarg de la història.