1 desembre 2023

Fotografies guanyadores multiMATge 2021

El Jurat del multiMATge, format per la Júlia Danés, la Imma Carrión i en Gerard Teixidó, ha decidit que les fotografies guanyadores d’enguany són:

  • Categoria Primària

Escola Immaculada Concepció de Lloret de Mar, 2n de primària “Geopizza”  

Tot treballant la geometria que ens envolta, vam exposar quins “aliments geomètrics mengem”, un d’ells, la pizza. Ens vam plantejar la pregunta “per què la pizza té forma de cercle si la posem en una capsa quadrada per menjar-nos-la en triangles?”. En vam elaborar una per poder arribar a les conclusions que la pizza és un cercle perquè és més fàcil de fer i s’agafa més bé de la capsa, la capsa és quadrada perquè plegada ocupa poc volum i és fàcil de muntar i la tallem en triangles perquè és la manera més fàcil que els trossos surtin de la mateixa mida. Hem descobert que no és ben bé un triangle perquè no compleix els requisits que coneixem, ens hem informat i hem après que és un sector circular. També ens ha permès entrar en el món de les fraccions. Darrera d’aquestes fotografies hi ha tot un treball de suposicions, hipòtesis, investigació i conclusions que hem fet i gaudit entre tots.
  • Categoria ESO

 La Salle Sta. Coloma de Farners. Denia Furroy “Els angles a la natura

Estem envoltats d’angles. La natura n’està plena, a les flors, plantes, als troncs dels arbres… Si t’ho mires bé, trobaràs un angle o triangle a cada passa que donis. La naturalesa és sàvia, i sap que els triangles són el més resistent. INS Sant Feliu de Guíxols. Isis Pla “Visió circular   Un lloro gris cua vermell (Psittacus erithacus) té un ull d’aproximadament 1’2 centímetres de diàmetre i una pupil·la de 6 mil·límetres quan es troba dins d’una habitació il·luminada per llum artificial. A la segona imatge podem observar com al estar tancat, la seva pupil·la ha augmentat 3 mil·límetres de diàmetre. A la tercera imatge podem observar com amb l’exposició solar a l’exterior la pupil·la s’ha reduït 3 mil·límetres del seu diàmetre original . Sabem que utilitzant diferents fórmules, com la de la corona circular, i calculant el radi podem esbrinar quins son els perímetres i àrees de l’ull i la pupil·la ja que actuen com a figura circular. En conclusió, la naturalesa és capaç de crear figures circulars que es troben en el nostre dia a dia sense que ens n’adonem.
  • Categoria Júnior

INS Abat Oliba de Ripoll. Mei Lu Forner. “La successió de Fibonacci a la Natura”

La successió de Fibonacci es una sèrie en la qual cada terme és la suma dels dos nombres anteriors. Els nombres de Fibonacci, aquells que formen part de la successió, posseeixen característiques diverses; una d’elles és que el quocient de dos números consecutius de la sèrie s’aproxima al nombre d’or. La curiositat més interessant és que les plantes desenvolupen els pètals seguint aquesta seqüència, així com aquests cactus, o fins i tot les pinyes del pi.

  • Categoria Sènior

El premi d’aquesta categoria s’ha declarat desert. 

 

Des de la junta d’ADEMGI volem agraïr la feina del jurat, així com agraïr a tots els participants les seves propostes. En breu ens posarem en contacte amb ells.

 

Podeu veure totes les multiMATges presentades en aquesta edició aquí