4 Abril 2020

Jornada de Docència de la Matemàtica 2020. Conferències i tallers.

El programa de la jornada en pdf

El dissabte 21 de Març de 2020 de 9 h del matí a 19 h de la tarda, a la Facultat de Ciències de la UdG us proposem participar a la Jornada de Docència de la Matemàtica 2020, “Parlem i compartim”, organitzada conjuntament per Ademgi i  Perímetre, el grup de mestres de matemàtiques de Girona.

Conferència plenària 

“L’enfocament dels itineraris d’ensenyament de les matemàtiques: exemplificació per a l’estadística i la probabilitat.” a càrrec de l’Àngel Alsina, Catedràtic de Didàctica de les Matemàtiques de l’UdG.

Tallers Matí

Elisenda Casanovas, Anna Rodríguez i Sílvia Serra. Grup PERÍMETRE. Infantil i Cicle Inicial de primària.“Comptem i operem. Descobrim el Numicon”
Al taller podrem conèixer aquest material i veure les moltes possibilitats que ens ofereix des de P3 fins a Cicle Inicial.
Múltiples activitats: treball de recta numèrica, numeració, descomposició de números, operacions,…  El voleu conèixer?

Lucia Cabello  i Francesc Xavier Alegria. Escola Guillem Tarragona. C.S de primària i ESOEl metre quadrat, és sempre un quadrat?Saben els nostres alumnes com és un metre quadrat? És sempre un quadrat? I mig metre quadrat, es pot representar en forma de quadrat?Fent servir peces de roba d’un metre quadrat i peces de plàstic d’un decímetre quadrat representarem diferents superfícies de maneres diferents, explorarem les fraccions de metre quadrat i visualitzarem les relacions entre unitats de superfície.
Miquel Garcia i Eduard Torrent   Escola Els Estanys de Sils. Primària.“Estratègies de càlcul amb material manipulable”Taller pràctic en el que es presentarà una seqüenciació del treball del càlcul mental al llarg de la primària. També veurem com introduir diferents estratègies de càlcul amb l’ajuda de material manipulable (sense els algoritmes tradicionals).
Alejandro Hernández Guevara. INS La Bisbal. Primària-Secundària“Taules Pitagòriques: Molt més que multiplicacions”Les Taules Pitagòriques són considerades com a una eina introductòria a l’operació multiplicació, però són molt més que això: amb una mica treball podem mostrar altres aplicacions matemàtiques relacionades amb la divisió, les arrels quadrades, la geometria i més. 
Xavier Simon (INS. Ermesenda de Girona) i Ruben Rodríguez (INS de Sant Feliu) Secundària.“Construcció i deconstrucció de cossos geomètrics”.Taller manipulatiu que a partir del desenvolupament pla es construeixen i deconstrueixen diferents cossos geomètrics: poliedres, prismes i piràmides.L’activitat permet obtenir diferents cossos geomètrics amb el corresponent desenvolupament pla i practicar: 1) Càlcul d’àrees; 2) Teorema d’Euler; 3) Pràctica de GeoGebra.

Taules de Material (provisional)

Comptarem amb la participació d’Innovamat, Explòrium, el grup perímetre, MatGi, Jugar i Jugar (Banyoles), Ludus Mundi, Barcanova i CASIO

Comunicacions. 


Gemma Sànchez i Mariona Rojals.
Escola Migdia  (PRI)


“Laboratori de matemàtiques del CESIRE”. 
És una campanya impulsada pel CESIRE per a l’ús de materials a l’aula i es duen a terme diferents actuacions per acompanyar als centres en la implementació d’aquests materials. Es deixen en préstec durant tot el curs dues maletes amb material per al centre, i es van fent propostes que s’adrecen a diferents etapes educatives, des d’Educació Infantil a Batxillerat i tenen com fonament una mateixa idea: l’experimentació és bàsica en l’aprenentatge de les matemàtiques sigui quina sigui l’edat de l’aprenent

Anna Rodríguez (Equip de mestres ARAMAT) (INF / CI)

AraMat 0-8
En aquesta formació creada pel CESIRE i adreçada a mestres d’educació infantil i CI, es treballa per ajudar als mestres a ampliar el seu coneixement matemàtic a partir de propostes d’activitats d’aula, tot analitzant la trajectòria dels 0-8 anys.

Eduard Torrent . Escola Els Estanys. Sils. (PRI)

Reglets per treballar el concepte de quantitat. En aquesta comunicació us presentarem uns materials manipulables que ajuden a l’alumnat a comprendre el concepte de quantitat. Per tant, són idonis per introduir els nombres de dues i tres xifres.

Meritxell Gispert Sala. INS St Elm. Sant Feliu. (ESO)

“Matemàtiques a la Fortalesa”
Activitat per a 3r d’ESO que s’emmarca a la Fortalesa d’Hostalric. Amb col·laboració amb l’ajuntament, els alumnes han de superar una sèrie de reptes matemàtics per trobar la clau de la sala de guàrdia. Una bona manera de posar en pràctica tot el que s’ha après a l’aula.

Olga Schlüter. CRP St. Celoni (ESO)

El projecte Escape Earth és un projecte d’astronomia, focalitzat en la temàtica dels exoplanetes. Els alumnes hauran de trobar quin és el millor planeta on l’humanitat podria assentar-s’hi a través de reptes i treballant amb les competències bàsiques.

Tallers Tarda

Ester Bosch,
Tània Costa,
Xavier Muñoz,
Rosa M. Sala.
Grup PERÍMETRE. Infantil i Primària
“La recta numèrica: un bon recurs per conèixer els nombres” En el taller s’oferiran  activitats per aprofundir en l’ordre dels nombres  treballats als diferents cursos (des dels deu primers números fins als decimals), eines per analitzar el que representen els intervals, possibilitats per aprendre a arrodonir, tipus de recta numèrica i sobretot com visualitzar les operacions bàsiques per afavorir l’agilitat del càlcul.

Xavi Fernández, Goretti Serrat, Laura Gallego, Marta Aragüés i Júlia Danés. Grup PERÍMETRE. CM i CS de primària.

“La recta numèrica per conèixer el món”.Què ha passat al llarg de la història? Com és el Sistema Solar? Quins són els esdeveniments importants de la nostra vida? Us proposem activitats que ens ajuden a fer-nos una idea més precisa de com és la realitat i el passat, gràcies a la recta numèrica.
Paula Arrebola Oya. Grup Cúbic. ESO“El problema de la il·luminació”Una habitació es pot il·luminar amb una única bombeta? Sigui quina sigui la geometria de la cambra? I si està recoberta per miralls? Submergim-nos en el Problema de la Il·luminació, aprenem òptica geomètrica, conjecturem, experimentem, reflexionem i tractem còniques.
Paula López  INS Sant Feliu. ESO“Dolces fraccions egípcies”A partir d’una activitat de repartiment de llaminadures, treballarem les fraccions de forma vivencial i ens endinsarem en l’apassionant món de les fraccions egípcies.

Conferència de cloenda. “Els números Canten”. A càrrec de Maria Bras Amorós, professora de Matemàtiques i Didàctica de les Matemàtiques a la URV, i Toni Giménez mestre, doctor en Pedagogia i cantant per a públic infantil i familiar.

L’aforament és limitat i la tria de tallers es podrà fer per ordre d’inscripció.

Inscripcions i més informació a partir del 23 de Febrer a la web d’ademgi. 

Us hi esperem!