20 maig 2024

PARTICIPACIÓ A LES XVI JAEM “MATEMÀTIQUES I CREATIVITAT: UN MÓN EN CONSTRUCCIÓ”

A les acaballes del 2012 dues professores de matemàtiques compartien amb el seu entorn un somni: recuperar trobades informals de docents enamorats de la seva feina i encuriosits per compartir experiències d’aula. Pels qui vam tenir la sort de rebre aquesta confidència, la iniciativa ens va semblar un desig factible i motivador. És així com, al llarg d’aquest curs, hem anat trobant-nos amb aquest propòsit.

Tan sols per l’enriquiment que suposa conèixer com funcionem amb els nostres alumnes duent a terme activitats que hem compartit, i intercanviant tot el que n’hem après, les trobades ja prenen un sentit ple. Ara bé, l’avinentesa de la celebració de les XVI Jornades per a l’Ensenyament i l’Aprenentatge de les Matemàtiques a Palma ens ha proporcionat un marc incomparable de participació on difondre aquestes experiències. Concretament, vam compartir un espai al Zoco i un taller; per títol: Tema 13: Estadística i Probabilitat.

Les iniciatives d’uns i altres en aquestes trobades obertes a tothom anaven prenent forma: elaboració de material didàctic per a diferents jocs d’atzar, experimentació i comprovació de la Llei dels grans nombres, cursa de camells i cavalls amb dos daus i operacions aritmètiques, l’agulla de Buffon, la paradoxa de Monty Hall, probabilitat de lligar cordills, estimacions en la pesca i repesca de peixos i en el recompte de taxis, mesura de l’error en observar il•lusions òptiques, curses d’obstacles realitzant multitud d’experiments aleatoris, daus transitius i daus trucats… confecció de pòsters que mostren la vivència i les reflexions sorgides dels alumnes, “paradetes do it yourself” per al Zoco on comprovar i aprendre gràcies a l’experimentació que cal descartar certes intuïcions, difusió d’informació per les xarxes socials per tal de generar una enquesta amb qüestions que els propis assistents a les Jornades plantejaven, etc.

Val a dir que, alguns membres d’aquest grup han fet, per la seva banda, participacions destacables en el camp de la fotografia matemàtica, de la integració de construccions de GeoGebra al Moodle, etc. I encara més enllà, gràcies a l’entusiasme d’una de les iniciadores de les trobades i la gran voluntat de cooperació d’una professora d’educació visual i plàstica, també s’ha dut a Palma, dins el nucli temàtic que porta per títol Connexions i contextos, una exposició d’art realitzada pels alumnes de batxillerat artístic de l’Institut Ramon Coll i Rodés entorn dels miralls i les composicions geomètriques i un taller, Mons calidosòpics, de construcció i joc, també al voltant dels miralls.

El que hem conviscut i après plegats ens ha enriquit i carregat d’impuls, segur que no en dubteu gens els qui heu tingut el plaer de gaudir “l’esperit de les JAEM”, o aquells que trobeu qualsevol excusa vàlida per transmetre, amb passió, l’emoció que us provoca la bellesa de les matemàtiques. I el més interessant: continuarem plantejant-nos problemes, compartint tasques, explicant-nos conceptes per descobrir, creant materials per portar-los als nostres alumnes… comptem amb l’estímul necessari per continuar trobant-nos, per continuar somiant.

Escrit per Núria Fortuny,

Deixa un comentari