
El proper dissabte, 16 de Març, de 9 h del matí a 18,30 h de la tarda, a la facultat de ciències de la UdG us proposem participar a la Jornada de Docència de la Matemàtica 2019, “Parlem i compartim”, organitzada conjuntament per Ademgi i Perímetre, el grup de mestres de matemàtiques de Girona.
Accés al formulari d’inscripció
Accés al fulletó
PROGRAMA.
8.45 h. Recepció i acreditacions
9.15 h. Sala d’actes
Presentació de la jornada.
9.30 h. Sala d’actes
Conferència “Oynos, Duwo, Treyes: una petíta història dels nombres”, a càrrec de Joan Jareño, professor d’ensenyament secundari i membre del CESIRE, àmbit de matemàtiques. (Presentació)
Comptem, escrivim i operem amb els nombres de forma tan quotidiana que no som conscients de l’ardu treball que ha comportat a la humanitat arribar a elaborar una “tecnologia numèrica” tan eficient com la que utilitzem en l’actualitat. En aquesta xerrada intentarem respondre algunes preguntes: Per què comptem? Tots els pobles compten igual? Sempre i arreu s’han escrit els nombres com ho fem ara? Com ha evolucionat aquesta escriptura? Qui la va “inventar”? Què té d’eficaç la nostra forma d’escriure els nombres? Hem calculat sempre de la mateixa manera? I el zero… sempre ha existit un símbol per al no-res?
10.45 h. Entrada i pati exterior.
Esmorzar i taules de materials.
- Enrajolats. Grup Perímetre.
Com tesel•len els polígons? Mira, toca, remena amb diferents materials: rajoles de cartabó, rajoles hidràuliques, pattern blocks…
- Impressió 3D i matemàtiques. Sergi Múria i Joan Jareño. CESIRE
Es mostraran materials de la campanya Impressió 3D i matemàtiques de l’àmbit de matemàtiques del Cesire (Creamat)
- Trencaclosques japonesos. MatGi.
Assortit de trencaclosques japonesos que es poden resoldre mitjançant les propietats aritmètiques i geomètriques dels nombres.
- Jocs de taula matemàtics. Jugar x jugar.
A JugarXJugar Girona som especialistes en jocs de taula i en Aprenentatge Basat en Jocs.
Portarem jocs de taula ideal per a treballar conceptes, habilitats i capacitats relacionades amb les matemàtiques: càlcul, orientació espacial, probabilitat, etc.
També durem jocs oberts per a provar, així com exemplars per a la venda.
- Jocs de taula per aplicar a l’aula. Ludus Mundi.
Presentarem diferents propostes de jocs de taula moderns per poder aplicar a les aules, per a tots els nivells educatius.
- Casio. Presentació dels darrers models de calculadora per primària i secundària.
- Activitats STEM. Explòrium.
En la taula podreu veure una mostra de les últimes activitats STEM estrella que hem pensat, i veurem com hi donem cabuda a les matemàtiques! També podreu veure una mostra de diferents jocs matemàtics i de lògica a la nostra petita botiga!
11.30 h. Sala d’actes.
Presentació i dinàmica de treball al voltant de les Línies d’Impuls per a l’educació matemàtica. Cap al C2EM 2020 Reus-Tarragona.
12.30 h. Tallers
- La innovació docent a l’aula de matemàtiques d’Educació Infantil: dels continguts als processos matemàtics. (inf i CI) (Presentació)
Angel Alsina. Catedràtic de Didàctica de les Matemàtiques. Departament de Didàctiques Específiques de la Universitat de Girona.
S’ofereixen orientacions didàctiques per planificar i gestionar activitats que contemplin les connexions entre els continguts i els processos matemàtics mitjançant la descripció i posada en pràctica d’experiències en contextos reals.
- Els reptes: Un camí cap a noves dimensions. (pri)
Miquel Garcia i Eduard Torrent. Escola Els Estanys. Sils.
En aquest taller us proposarem fer diferents tipus de reptes i veurem com poden ser d’útils per avaluar les diferents competències i dimensions.
- Estratègies per a la pràctica del càlcul mental (pri-sec)
Joan Carles Ferrer. Professor de matemàtiques.
En el taller repassarem algunes estratègies per facilitar els processos mentals dels càlculs aritmètics, els càlculs de quadrats i aproximacions d’arrels quadrades, i farem alguns jocs que ens ajudin a practicar el càlcul mental.
- Frisos i mosaics (sec)
Maria Roca i Ristol. INS Vall de Llèmena. Sant Gregori.
Amb els frisos i els mosaics treballem l’art, la tecnologia i les matemàtiques. Prenent de model la sargantana d’Escher, els mosaics nazarís de l’Alhambra de Granada o les fulles de Girona, pots dissenyar el teu propi mosaic!
- Matemàtiques i impressió 3D (sec) (Presentació) (Activitat del tangram de 8 peces)
Sergi Múria i Joan Jareño. CESIRE àmbit de matemàtiques.
La Impressió 3D ens ofereix moltes opcions per generar objectes que ens permetin treballar a l’aula amb materials manipulatius. En el taller es mostrarà com generar els arxius imprimibles utilitzant diferent programari (Tinkercad, GeoGebra,…) i també diferents objectes i propostes d’activitats.
14.00 h.
Dinar
15.30 h.
Comunicacions simultànies
- La tira de càlcul (INF i CI) Presentació i material per imprimir.
Anna Rodríguez. Grup Perímetre.
Descobrireu la tira de càlcul com un recurs per calcular i, calcular de manera autònoma i divertida en espais tan quotidians com són la botiga i la cuina.
També us mostraré les targetes on veureu com plantejar-los reptes de càlcul i estratègia.
- Nombres feliços. Pràctica productiva. (CS-ESO) (Presentació)
Dolors Rubirola. Grup Perímetre.
Què són nombres feliços? Existeixen? Què en podem treure d’ells a la classe de matemàtiques? Aquestes preguntes ens porten a realitzar una activitat de pràctica productiva amb nombres quadrats i descobrir quines regularitats s’hi amaguen.
- Quan els poetes senten la temptació de les matemàtiques; de Ramon Llull a Joan Vinyoli.
Pep Solà i Bohigas. Institut de Santa Coloma de Farners.
15.55 h.
Comunicacions simultànies
- El correu matemàtic (e-mat) (pri)
Ester Bosch. Grup Perímetre
Podem entendre’ns i descobrir com és una altra classe utilitzant només llenguatge matemàtic? Amb l’e-mat podrem connectar dues realitats per descobrir, conèixer i verificar la informació que els alumnes s’intercanvien.
- La festa del 100 (Presentació)
Tània Costa i Anna Ribot. Grup Perímetre
Celebrem els 100 dies d’escola? Farem del dia 100 un dia important, ja que amb ell haurem aconseguit ser 100 dies més llestos. Com ho farem? En aquesta comunicació us convidem a participar juntament amb nosaltres en uns dies molt especials plens d’activitats matemàtiques.
- Jugamat.
Jaume Carrascosa i Roser Salip
Jugamat és un grup de treball de professors de secundària de l’Alt Empordà que intenta portar les matemàtiques fora de l’aula a partir de concursos, exposicions, xerrades i mostres de materials elaborats pels alumnes.
16.20 h.
Comunicacions simultànies
- Itineraris matemàtics a Girona
Grup MatGi
Es presenta una iniciativa d’un grup de mestres i professors de matemàtiques de Girona per fer arribar a la ciutadania les matemàtiques que s’amaguen a diferents llocs de la nostra ciutat. Es mostraran els materials que estan a disposició del professorat.
- Problemes? (Presentació)
Joel Aranda. CRP de Girona.
L’avaluació de l’àmbit matemàtic és un problema..? o és, potser, una solució per si mateixa..?
Parlarem de les inquietuds i les possibilitats d’aquest nou paradigma educatiu. ……
- Anàlisi dels resultats de les proves de competència matemàtica com a eina de reflexió metodològica i de millora de resultats.
Marta Carlos, Joaquim Costa, Mercè Juanola i Francesc Sánchez. Inspectors d’educació de l’àrea de matemàtiques als ST de Girona
Els informes per ítems de les proves externes són una valuosa font d’informació que, en general, no està suficientment explotada pels centres educatius. A partir de l’anàlisi de les dades d’un conjunt de centres plantegen una reflexió metodològica amb implicacions pràctiques sobre els processos d’ensenyament i aprenentatge a l’aula.
16.45 h. Tallers
- Montessori i matemàtiques al 2n cicle d’infantil
Montse Julià. Directora de Col·legi Montessori Palau. Impartint Montessori a Infantil des de l’any 1997-98
Visió global de l’adquisició de les matemàtiques al 2n cicle d’infantil i com aquestes també són part de l’autoconstrucció de l’infant. Practicarem amb alguns materials.
- Nombres decimals amb reglets (CS i sec)
Ester Bosch i Rosa Ma. Sala. Grup Perímetre.
- Simetritza’m (CS-sec)
Guillem Bonet i Carbó. Institut de Santa Coloma de Farners.
Usarem diferents materials per buscar propietats de polígons, fent èmfasi en les seves simetries. Buscarem estratègies per construir polígons amb diferents simetries. Les simetries es palpen un cop i es veuen doble.
- STEM fent polígons (CS-sec)
Laura Morera, Ricard Balagué, Bernat Rios, Carla Alcañiz, Maria Vázquez
En aquest taller viurem en primera persona una activitat STEM on haurem de posar de manifest la nostra capacitat de col·laborar amb els companys per aconseguir el repte que ens proposaran uns exploradors! No us deixeu el barret d’Indiana Jones!
- Calculadora científica/gráfica a l’aula i a Selectivitat; una combinació que no deixa indiferent (sec) (Presentació)
Raül Fernández . INS Vidreres.
Tot i estar prescrit el seu ús en els currículums de Secundària i Batxillerat, tant en la docència com a l’avaluació (fins i tot en el cas de les PAU), l’ús de la calculadora científica i encara més de la calculadora gràfica no és habitual en molts centres. En el taller es presentaran diferents exemples de problemes de PAU (geometria, programació lineal, funcions…) per treballar amb calculadora gràfica CG50 tant a l’aula com per a afrontar les PAU.
18.15 h.
Tancament de la jornada