20 maig 2024

Taller de pattern-blocks. Girs i simetries

Joc de girs i simetries. 

Adjudica un número de l’1 al 6 a cada peça de pattern blocks. Anirà bé situar-les o dibuixar-les per ordre a la pissarra per recordar les equivalències.

Cada jugador tira el dau tres vegades i pren cada vegada dues peces iguals que es corresponguin al nombre obtingut. Així cadascú tindrà sis peces, o millor encara, tres parelles de peces de pattern blocks.

Amb les peces obtingudes s’ha de configurar damunt la taula una composició simètrica.

S’obté un punt:

  • Per cada eix de simetria
  • Per cada ordre de gir

Per comprovar els eixos de simetria és convenient tenir miralls. Posant el mirall damunt l’eix la figura reflexada ha de coincidir amb l’original.

Per comprovar l’ordre de gir és pràctic treballar damunt un full de paper, de manera que puguem girar el full una volta sencera damunt la taula. Cada vegada que, durant el gir, la figura coincideix amb l’original, tindrem un punt més.

Així la primera figura obtindria 4 punts: Té dos eixos de simetria (horizontal i vertical) i una simetria de gir d’ordre 2. En canvi les figures 2 i 3 només tenen un eix de simetria (vertical en els dos casos) i la cuarta figura té un gir d’ordre 2, pero no té cap eix de simetría.

Però podríem aconseguir 6 punts amb aquesta figura, que té 3 eixos de simetria i ordre de gir 3.

 

Es juga a tres rondes. Al cap de les tres rondes guanya el jugador que ha obtingut más punts.

 

 

Aquesta activitat l’hem après consultant els materials ” Pattern Block Lessons to Meet Common Core State Standards”, de The Math Learning Center. 2012.